logo1test

fortom

Jeg har den seneste tiden knytet opp mine egne fortommer. Dette gjør at jeg kan variere mer i hvordan fortomen skal oppfører seg og det blir mye billigere i lengen å lage disse selv.

Ønsker jeg å fiske med større fluer, lette små lopper eller jeg vil fiske dypt og rolig med en synkeline kan jeg kjapt bygge den om.

Trilene Berkley
Trilene Berkley

Jeg har gått tilbake til den gode gamle Trilene fra Berkley. Dette er et fortomsmateriale jeg hart brukt i mange år og som jeg kjenner godt. Det er også prisgunstig i forhold til hvor mange oppsett du får ut av disse til sammen.


Alt i alt forsøker jeg å lage den taperte dele 9" (fot), 2.74 meter.

Den består av: 0,45 mm, 0,32 mm og 0,25 mm.


- Oppsett 1 er til små rekefluer og loppefluer.

- Oppsett 2 er til større reke/sildefluer.


- Skal jeg lage en fortom til loppefluer vet jeg hvilke stangringer jeg skal måle etter når jeg setter på 0.22 mm spiss. Da går gjerne den taperte delen og fortommen fra stangtuppen, ned og rundt enden av stanga og opp mot stangtuppen igjen. Her har jeg da punkter, (jeg følger gjerne stangringene), som jeg har målt til hjemme. Slik får jeg en fortom som fungerer hver gang. Tro meg, blir fortommen for lang blir det bare plunder.

Ta deg tid til å lage ditt eget lille system, altså små lopper skal 0.25 mm gå til "den ringen" og 0.22 mm gå til den "ringen".


Den taperte delen kan man jo måle til hjemme. Lage et par stykker som man kan ha i sekken.

- Oppsettene nedenfor er tiltengt flyt, hoover eller intermediate liner. Jeg har skrevet et eget avsnitt om synkeline og fortommer lengre ned på denne siden.


Den taperte delen 9", 2.74 meter:  

   + 60 cm, 0.45 mm.

   + 80 cm, 0.32 mm.

   + 130 cm, 0.25 mm.

   = 2.70 meter.


Oppsett 1, små reker/lopper size 6, 8 og 10.

   den taperte delen 9"

   + 120 cm 0.22 mm.

   = 3.90 meter. 

 

- Oppsett 2, større reke/silde fluer size 2. eller fortyngede store fluer med kuleøyne/conehaed/bly.

   den taperte delen 9"

   + 80 cm 0.25 mm. (Jepp! her forlenger jeg gjerne spissen med den  samme tykkelse, 0.25 mm.)  


- Er været røft og jeg er på "stor-fisk-jakt", sitter det gjerne en litt større og tyngre flue på fortommen, da fisker jeg med 0.25 mm spiss. En slik spiss vil bære flua godt inn i vær&vind og du får mindre trøbbel med fortommen. Kort ned litt på spissen hvis det blåser mye. Vil du alikevel gå ned i tykkelsen på spissen med store fluer bør den ikke bli for lang, dette kan skape plunder for deg og du vil få flere kast som ikke strekker ut fortommen og hvor flua ofte hekter seg opp. Du vil bruker mer tid på å fikle med dette en å faktisk ha flua i vannet.

- Synkeliner.

Skal du fiske med en hurtigsynkende flueline bør ikke fortommen bli for lang. Til Synk 2, 3, 4 eller 5 bør du gå ned på lengden. Fra 9" til 7-5 ".

Alt ettersom hvor dypt du vil fiske.

- Fra 10-15 meter dyp fungerer en kortere fortom ypperlig.

- Flua vil ikke dale like fort som synkelina di vis fortommen er for lang. Du vil få en stor "bue" forann flua som ødelegger for deg under inntrekket. Denne "bua" må først rettes ut før du får kontakt med flua og du vil ikke komme ned til de dypder du ønkser å fiske.


En synkeline, f.eks. synk 3,4 og 5 er en tynnere line og vil ha mindre motstand under daletiden.

- Her kan man fint bruke 0.32 mm/0.25 mm spiss til litt større fluer og 0.25 mm/022 mm til mindre fluer rett. Montert rett på fluelina.  


  << forrige tema, snellene                                neste tema, linevalg >>

storresildeflue
uwfoto
nfisklogo
header trutta feber.png
Instagramlogo

follow me on instagram

torogthor

org.nr. 99 57 98 115    updated  25.12.2016

youtubereklame
Instagramlogo